AVK Finland Oy / Furnes

| Ilmailunkatu 21 • 33900 Tampere • SUOMI

Puh: +358 40 511 0199 | juuso.tuusa@avk.dk

Kaivotuotteiden tiivisteen tarina

Alettiin kokeilla kaivotuotteiden tiivisteitä 1980-luvulla. Tämä johtui siitä, että haluttiin tiiviyttä kehyksen ja kannen väliin – usein hajuhaittojen takia. Alussa käytettiin siksi kumitiivisteitä, joita ”leikattiin” kumimatoista.

Myöhemmin, noin vuonna 1988, kehitimme kumitiivisteen, joka on ”käännetty” kanteen kuin polkupyörän ulkorengas. Tämä tiiviste toimii loistavasti siinä mielessä, että se erottaa täysin raudan kosketuksen kannen ja kehyksen välistä, ja se on suhteellisen tiivis. Tiivisteellä on kuitenkin se huono puoli, että kumi vähitellen ”paisuu” vähän. Tällöin tiiviste löystyy hieman kannen ympärillä, ja kun kaivot on huuhdottu, huollettu ym., näkee usein, että tiiviste pistää esiin, koska se on kasvanut liian isoksi.

Kun samantyyppinen kansi on paikassa, jossa on raskasta liikennettä, näkee usein, että tiiviste on leikattu poikki, ja kansi on siksi kehystä alempana.

Tätä tiivistetyyppiä käytetään vielä tänäkin päivänä, mutta sitä ei suositella paikkoihin, joissa on raskasta liikennettä.

Kaivotuotteiden tiivisteet, joiden materiaalina on polyuretaani ja myöhemmin HDPE (High Density Polyethylene), ”syntyivät” vuonna 1990 teräsvalimossamme. Tiiviste asetettiin kehykseen melun estämiseksi, ja tämä tiiviste on huomattavasti kestävämpi kuin kumitiiviste.

Näiden hyvien Tanskassa saatujen kokemusten perusteella päätettiin vuonna 1992 siirtää tietotaito Norjaan, koska on helpompi vaihtaa kansi tai tiiviste, kuin koko kaivo.

Tiivisteet saivat hyvin myönteisen vastaanoton, ja vuonna 1996 Furnes Jernstøberi AS® kehitti nykyisen integroidun tiivisteen.

Siihen nähden, että varaosia (tiivisteitä) on toimitettu huomattavasti vähemmän kuin kansia ja kehyksiä, voimme todeta, että meidän tiivisteemme estävät kulumista ja melua huomattavasti muita järjestelmiä paremmin.

Tähän viittaa sekin, että muut valmistajat ovat tehneet samanlaisia tiivisteratkaisuja.

Vuonna 2003 integroituun tiivisteeseen lisättiin patentoitu ura (LongLife-sarja), jonka ansiosta tiiviste sopii kehykseen vielä paremmin. Samalla kun uraan mahtuvat kehyksen mahdolliset vaihtelut, se myös tiivistää kannen ja kehyksen välissä ja vähentää siten liikahtamisriskiä. Filosofiamme onkin, että jos estämme liikkeet, estämme myös kulumista. Uratiiviste on patentoitu monissa maissa.

Asiakkaidemme kokemukset osoittivat, että integroitujen tiivisteidemme materiaalissa saattoi vuosien mittaan joissakin olosuhteissa esiintyä hydrolyysiä. Tämän takia siirryimme syyskuussa 2009 käyttämään nykyistä materiaaliamme.

Integroidut tiivisteemme valetaan kuumassa prosessissa (80 – 100°C), jossa kannet ensin pestään tai niistä poistetaan rasva, ne pohjustetaan ja esikuumennetaan, minkä jälkeen ne varsinaisesti valetaan kiinni. Tämän jälkeen kannet kovetetaan uunissa kuuden tunnin ajan. Tuloksena on tiiviste, joka on ”vulkanoitu” kanteen, ja jota ei voi vetää pois. Tämä kiinnitys on 20 kertaa parempi kuin kylmävalu.

Uusin Furnes Jernstøberi AS®:n kehittämä tiiviste on integroitu tiiviste Premium-sarjaamme. Tämä on uratiiviste, joka on ruiskutettu muottiin ja koostuu polyuretaanista. Tiiviste kuumennetaan noin 100 °C lämpötilaan ja asennetaan kanteen. Tämän jälkeen tiiviste kutistuu ja pysyy hyvin tiukasti kiinni kannen integroituna osana.

Olemme vakuuttuneita, että tämä on tulevaisuuden tiiviste – se on uskomattoman luja ja kulutusta kestävä.      

Asiakkailtamme saamiemme palautteiden lisäksi teetämme jatkuvasti erityisiä materiaalitestejä asiantuntijoilla. Näin olemme saaneet arvokasta tietoa ja kokemusta, joista asiakkaamme hyötyvät.